Ensimmäiset viralliset reikäpelien SM-kisat vanhemmissa sarjoissa pelattiin Hirvihaarassa

Suomen Golfliitto myönsi viime talvena SM-arvon myös vanhempien miessenioreiden reikäpeleille. Kolme vuotta oli pelattu SGS:n mestaruudesta ja nyt siirryttiin uuteen aikakauteen. Pelaajat arvostivat suuresti Golfliiton hyväksyntää. Naiset N65 aloittivat nyt pelaamalla ensi kerran SGS:n mestaruudesta.

Turnausmallina oli jo viime vuonna käytetty nk. lohkomalli, joskin taas hieman kehittyneempänä. Mallin etuna on, että kaikki saavat pelata vähintään kolme 9 reiän ottelua ensimmäisenä päivänä lohko-otteluissa. Kunkin lohkon kaksi parasta jatkaa TOP 8 otteluihin toiselle päivälle. Kaikki sijat 1-8 pelataan selväksi pelaamalla. Sijat 9-16 määräytyvät lohkopisteiden mukaan. Näin muodostuu Order of Merit - pisteet kaikille mukaan päässeille. Pieniä muutoksia tulen esittämään ensi vuodelle. Merkittävin on, että lohkopelien jälkeen tasapisteissä olevat pelaavat aina sudden death uusinnan. Nyt vielä keskinäinen ottelu ratkaisi. Hallinnollisesti lohkopelien osalta Golfbox-ohjelmaa tulee myös kehittää.

Hirvihaaran Golf oli luovuttanut kentän takaysin kokonaan senioreiden käyttöön. Kentän mittoja oli säädetty näille sarjoille sopivaksi ja esim. sarjat M60, M65 ja M70 -sarjoissa pelattiin 5 reikää takatiiltä 59 ja neljä reikää tiiltä 54. Kenttä oli erinomaisessa kunnossa ja mm. griinien liukkaus juuri sopiva 9-9,5 jalkaa. Koko organisaatio toimi erinomaisesti tj. Ismo Piiran johdolla. Kiitokset tästä vielä kerran.

Pelit aloitettiin keskiviikkoaamuna M65-sarjalla. Sumu siirsi lähtöjä puoli tuntia, sen jälkeen saatiin mennä hienossa auringonpaisteessa. Perjantaiaamuna oli pientä tihkusadetta, muuten sää suosi näitä kisoja. M65-sarjassa finaali-otteluun selvisivät 49 SM mitalin Ari Vauhkonen ja kahden edellisen vuoden mestari Risto Hotti. Ari käänsi tämän kahdeksannella reiällä voittoon 2/1. Näin Arille 50. SM-mitali kultaisena. Pronssista kamppailivat Olavi Hietikko ja Veijo Suomela. Olavi voitti tämän ensimmäisellä jatkoreiällä.

M75-sarja pelasi edellisen sarjan perässä. Finaaliin raivasivat tiensä Jaakko Hakala ja kahden edellisen vuoden mestari Pekka Tolvanen. Jaakko voitti tämän viimeisellä reiällä tuloksena 1/0. Pronssiottelussa Kristian Salonen kukisti Heimo Mäkisen selvästi 4/3.

Naiset N65 aloittivat torstaina 12 pelaajalla. Lohkopelejä piti soveltaa sen verran, että jatkoon meni lohkon kaksi parasta ja kaksi parasta kolmosta. Finaalissa vastakkain olivat Tuula Merentie ja Ulla Pirhonen. Tuulalle voitto numeroin 3/1. Pronssin otti Tellervo Maunuksela voittamalla Kyllikki Puupon 3/2.

M60-sarjan nuorekkaat tykit jyskyttivät niin, että kenttää olisi varmaan pitänyt säätää vielä pitemmäksi. Mukana oli paljon M50 ja M55-sarjojen pelaajia ja siellä menestyneitä ja siis sitä kautta monia suosikkeja. Mestariksi pelasi hyvän kauden pelannut Juhani Fält voittaen finaalissa Peter Kasken 2/1. Peter oli 2 vuotta sitten M50-sarjan reikäpelimestari. Pronssiottelussa Jarmo Pyhälä voitti Erkki Soppelan viimeisellä reiällä. Jarmo oli uusi kasvo näissä piireissä. Kun kysyin, missä mies on piileksinyt, hänen vastauksensa oli, että töissä.

M70-sarjaan oli osallistuminen aktiivisinta, Order of Merit -listan 16:sta parhaasta vain 1 puuttui. Tasaisia otteluita käytiin paljon sekä lohko-otteluissa että pudotuspeleissä. Arto Jokinen osoitti varmaa kuntoa ja raivasi tien finaaliin ja kukisti lyöntipelin M70 Suomen mestarin Veikko Niemikorven 2/1. Pronssiottelussa olivat vastakkain Tapio Aalto ja kauden erinomaisesti pelannut Markku Utti. Ensimmäisellä jatkoreiällä Tapio otti voiton.

Ensi vuonna vastaavat kisat käydään Nevaksen Karppi-kentän 9 reiällä. Tourit ovat päättyneet ja jäljellä on Tourien finaalit 17.9 Linna Golfissa. Sinne päässeille ovat kutsut lähteneet.