RING 3 CUP jatkaa työelämässä luotuja ystävyyssuhteita eläkkeellä ollessakin

Ring 3 Cup on nimensä mukaan Ryder Cup -tyylinen golfkisa, joka pidetään vuosittain jossain Suomen rajojen ulkopuolella noin viikon kestävän leirityksen aikana. Kisa on jatkumoa työaikana luoduille ystävyyssuhteille suurimman osan henkilöistä ollessa jo siirtyneitä täysaikaisiksi golfin harrastajiksi eli eläkkeelle.

Cupin syntyhistoria liittyy vahvasti rakentamiseen ja sen eri osa-alueisiin. Vuosituhannen alkupuolella kokoontui jo 1990-luvulta periytyneen tavan mukaan joukko rakentamisen eri alojen ammattilaisia perheineen Kerigolfiin vuosittain elokuussa viikonlopun kestävän Bautek Trophy -kisatapahtuman ja rantasaunan muikkuillallisten merkeissä. Joukko käsitti eri urakoitsijoiden palveluksessa olleita rakentajia, alaurakoitsijoiden ja suunnittelijoiden edustajia kuin myös materiaalitoimittajia eri puolilta Suomea. Vuonna 2012 kesällä Kerimaalla syntyi ajatus lähteä Unkariin miesporukalla pelimatkalle paikalliseen majoituspaikkaan, entisen rakentajaystävän Rauli Rautasen omistamaan Villa Hakaan, ja pelaamaan golfia sen läheisyydessä olevalle Pannonia-kentälle. Tuo pelireissu koettiin niin hienoksi, että joukko päätti toistaa tapahtuman seuraavanakin vuonna Pohjois- ja Etelä-Suomen edustajien välisenä Ryder Cup -muotoisena kisana. Allekirjoittanut sai kunnian Etelän joukkueen ensimmäisenä kapteenina yhdessä Pohjoisen kapteenin Alpo Klasilan kanssa laatia säännöt vuoden 2013 ensimmäiselle kisalle. Sääntöjä on jonkin verran hienosäädetty vuosien aikana tarkoitustaan vastaaviksi alkuperäistä tiukkaa taistelukisatunnelmaa etelän ja pohjoisen välillä unohtamatta. Viimeisin versio on vuodelta 2016.

Säännöt on pyritty laatimaan niin, että ne yksityiskohtaisesti määrittävät kisan reunaehdot. Pääsääntöisesti noudatetaan tietenkin St Andrewsin kulloinkin voimassa olevia virallisia golfsääntöjä. Lisäksi sääntöihin on lisätty asioita, joita virallisista St Andrewsin säännöistä ei välttämättä löydy. Tällaisia ovat mm. naisten tee -kaljasääntö, pakollisen Birdie-pullon koko ja laatu, hävinneen joukkueen illallisten maksuvelvollisuudet kunkin kisapäivän osalta, positiivisen kisahengen säilyvyyden kannalta kielto ”mussutukselle” jne.

Kisajoukkueiden nimet ovat Citymen (etelä) ja Jänkhäjoonaat (pohjoinen). Joukkueen jäsenet valitaan sen mukaan, mikä on kunkin pelaajan virallisen kotiosoitteen etäisyys Helsingin Kauppatorin Katariinan kivestä. Periaatteessa perustajaryhmä vuodelta 2013 käsitti 16 pelaajaa, josta automaattisesti myös maantieteellinen etäisyysjako jakoi pelaajat kahteen 8 miehiseen joukkueeseen etelän ja pohjoisen välillä. Vuosittain pelaajien kokonaismäärä on vaihdellut 15-17 välillä kuitenkin niin, että alkuperäisillä jäsenillä on aina ollut etuoikeus mukanaoloon.

Viikon leirityksen aikana pelataan harjoituskierrosten jälkeen peräkkäin kolmena kisapäivänä reikäpeleinä Ryder Cup -sääntöjä laajemmin tulkiten Foursome, Fourball ja lopuksi Singlet. Normaalisäännöistä poiketen Foursome pelataan Greensomena eli molemmat kisapareista avaavat ja valitusta pallosta jatkaa vain toinen huonomman avauksen tehnyt pelaaja jne vuorotellen reikään asti. Fourball on normaali Best Ball ja Singlet samoin yksilöpeleinä mies miestä vastaan. Kaikissa pelimuodoissa kisa käydään tasoituksellisena reikäpelinä.

Vastakkain pelaavat parit/singlepelaajat valitaan edellisenä iltana seuraavan päivän kisamuotoon. Kapteeneilla on yksinoikeus nimetä vuorotellen joukkueensa edustajat/edustajan eri lähtöihin. Mikäli jommankumman joukkueen pelaajien lukumäärä on ollut pariton, on säännöissä huomioitu single-pelaaja eri pelimuodoissa. Pariton pelaaja saa hyvityksenä Foursomessa neljä reikää ”eteen” eli hän aloittaa kisan ”4-up”. Vastaavasti Fourballissa pariton pelaaja aloittaa ”2-up” ja Singlessä ”all-square”.Kunkin kisan joukkue/single pelaaja saa voitosta pisteen, tasapelin sattuessa kumpikin saa 0,5 pistettä ja hävinnyt osapuoli tietenkin jää nollille.

Vuosittain kisan voittanut joukkue saa haltuunsa seuraavaan kisaan saakka Ring 3 Cupin ikuisesti kiertävän arvokkaan kiertopalkintopokaalin. Samalla joukkueelle syntyy velvollisuus teetättää asianmukaiset kaiverrukset kisavoitosta pokaalin historialaattaan kuin myös rahdata se paikalle seuraavalle kisapaikkakunnalle.

Kisan perusperiaatteena on pidetty, että kisa käydään vuosittain jossain Suomen rajojen ulkopuolella, ainakin toistaiseksi aina uudessa maassa. Ajankohtana on pidetty syksyä, kun golfkausi alkaa olla ohi Suomessa. Vuonna 2013 ensimmäinen kisa pelattiin Pannonian kentällä Unkarissa. Siinä kisassa Jänkhäjoonaat rynnivät etelän kokemattomuuden vuoksi voittoon. Tappiosta toivuttuaan Citymen voitti kahtena seuraavana vuonna kisat selvillä piste-eroilla niin vuonna 2014 Bledissä, Sloveniassa, kuin vuonna 2015 Sand Valleyssä, Puolassa. Vuonna 2016 Citymenit pitääkseen Jänkhäjoonaiden taistelumieltä yllä jatkoa ajatellen tyytyivät tasapeliin. Sen jälkeen Jänkhäjoonaat onnistuivat ”räjäyttämään” yllättäen pankin niukalla voitollaan vuonna 2017 Vila Solissa, Vilamourin naapurissa, Portugalissa. Citymenit paikkasivat kuitenkin maineensa heti seuraavana vuonna 2018 Roomassa kaikkien aikojen suurimmalla erolla 11,5-4,5.

Tämän vuoden kisan tapahtumapaikaksi on valittu Belek, Turkissa. Odotettavissa on taas kerran tiukka ottelu; aivan kuin äskettäin jääkiekossa Liigan Game 7:ssä. Senkin voitti etelä!

Teksti ja kuvat / Timo Viljamaa / Citymen