M50 EM-joukkuekisoissa Suomelle erinomainen kuudes sija

Tsekki joukkue

EGAn organisoimat EM-joukkuekisat käynnistyivät tiistaina 5.9. Royal Golf Club Marianske Laznen kentällä. Raportti Suomen kisamenestyksestä tässä artikkelissa päivittäin.

Tulosseuranta.

Kenttä on yksi Manner-Euroopan vanhimpia ja tulee olemaan pelaajille melko haastava varsinkin kun se pelataan takatiiltä eli reilun 6100 m mittaisena.

’Kisoissa pelataan ensin kaksi lyöntipelikierrosta, mikä määrää joukkueen sijoituksen kolmeen eri lohkoon 1–8 parasta, 9-16 parasta ja 17. tai huonompi. Sen jälkeen pelataan kolme reikäpelikerrosta samassa lohkossa olevia vastaan, mikä määrittää lopullisen sijoituksen. 

Suomen joukkueessa pelaavat Matti Moilanen, Sebastian Nymark, Pasi Piispa, Leo Savonen, Kimmo Vihanto ja Samuli Yliperttula. Joukkueen kapteenina toimii Jukka Utriainen.

Raportti Suomen kisamenestyksestä tässä artikkelissa päivittäin.

5. Kisapäivä

Suomen joukkue sijoittui kuudenneksi 23 maan joukossa kun viimeisenä reikäpelipäivänä Ruotsi hallitsi kaikkia matseja etuysin loppupuolelta alkaen. Ruotsin pojilla pallo pomppi tällä kertaa onnekkaasti ja tiukat reikien voittokampailut päättyivät järjestään länsinaapurin eduksi. Loppujen lopuksi turnaus kuitenkin oli Suomen joukkueelta hieno esitys ja suunta tuntuu olevan oikea Suomen seniorigolfissa. Ensi vuoden tavoitteeksi sovittiin pääsy mitalipeleihin, mikä nytkin oli hiuskarvan varassa. Yleisenä toteamuksena voidaan kuitenkin todeta, että taso M50 senioreiden kärkimaiden keskuudessa on todella kova, mutta Suomi ei ole enää kovin kaukana kuten ruotsalainen pelikaveri totesi.

Onnittelut koko joukkueelle mahtavasta panoksesta, mitä annoitte tälle kisalle!

4. Kisapäivä

Neljäntenä kisapäivänä Suomen joukkue aloitti taistelun sijoista 5-8 ja laittoikin heti Saksan polvilleen luvuin 3,5-1,5. Ensimmäisenä kisaan lähti foursome-pari Pasi Piispa ja Sebastian Nymark, jotka aloittivat hyvin, mutta jatkossa pallo pomppi saksalaisten eduksi ja ottelu kääntyi heidän voitoksi ja Saksa johti 1-0. Seuraavassa ryhmässä pelannut Matti Moilanen ei antanut mitään mahdollisuuksia saksalaisvastustajalle ja voitti kisan 5/4. Kilpailu päättyi harmittavasti saksalaisten kannalta merkkausvirheeseen kun Matin vastustaja unohti siirtää merkin takaisin alkuperäiselle paikalle. Kolmannessa ryhmässä pelanneen  Kimmo Vihannon ruuti oli alussa märkää, mutta kierroksen edetessä alkoi tulla tulosta ja peli oli selvä kun kolme reikää oli jäljellä. Suomi oli siirtynyt 2-1 johtoon. Kimmon perään lähtenyt Leo Savosen alun tykitys lannisti vastustajan totaalisesti kun Leksa laittoi kuuteen ensimmäiseen reikään 4 birkkua. Tästä saksalainen ei toipunut ja peli päättyi myös 4/3. Näin ollen Suomen joukkueen voitto oli selviä ja viimeinen pari kutsuttiin kentältä pois. Viimeisessä parissa pelannut Samuli Yliperttula harmitteli, että hyvässä mallissa ollut kisa merkattiin tasatulokseksi, vaikka hän johti kisaa ja oli juuri saanut väylän 15 (par 4) avauksen suoraan griinille ja johtoasema olisi todennäköisesti vahvistunut.

Huomenna Suomen joukkue saa vastaan Ruotsin, mikä kukisti tänään jatkorei'illä Espanjan 3-2. Tässä ottelusta ratkaistaan kumpi on viides ja kumpi kuudes, mutta ennen kaikkea se kuka on Pohjolan paras.

3. Kisapäivä

Suomen joukkueella oli kaikki mahdollisuudet voittaa lyöntipeliosuuden voittanut Ranska ensimmäisessä reikäpelissä, mutta lopun hyytyminen vei kisan jatkorei'ille, missä Ranska oli vahvempi ja vei ottelun 3,5-1,5. Suomen foursome-pari Samuli Yliperttula ja Sebastian Nymark saivat vastaansa kovan vastuksen ja alku näyttikin, että Ranska vie ja Suomi vikisee. Alussa Ranskan kaksikko teki birkkuja putkeen, mutta sitten Suomen kaksikko sai driven päälle, mutta se ei aivan riittänyt loppuun asti ja Ranska johti 1-0. Suomen ensimmäisenä single-reikäpelipelaajana lähti Matti Moilanen, joka pelasi Ranskan ykköspelaajaa vastaan. Johtopaikka vaihteli, mutta Matti otti kahden lyönnin johdon upealla birkulla liki 200 m par 3:lla, missä hän löi pallon 80 senttiin. Kahden lyönnin johto säilyi reiälle 17 saakka ja tilanne oli 1-1.  Tässä vaiheessa viimeisenä lähteneen Pasi Piispan ottelu oli ratkennut ja Ranska siirtyi taas johtoon 2-1. Kentällä olivat enää Kimmo Vihanto ja Leo Savonen, joka olivat parhaimmillaan 3 up ja odotukset olivat korkealla. Kuitenkin molemmissa otteluissa Ranskan pelurit kirivät ottelut tasoihin upeilla viimeisten reikien birkuilla. Näin lähdettiin jatkorei'ille asetelmasta, että molempien tasatuloksen pelanneen suomalaisen oli voitettava, jotta Gallian Kukko olisi lannistettu. Edellä lähtenyt Kimmo kuitenkin hävisi ottelun ensimmäisellä jatkoreiällä ja näin koko ottelu oli ratkennut.

Jatkossa Suomen joukkue taistelee sijoista 5-8 ja huominen vastus on tänään Italialle 3-2 hävinnyt Saksa. Neljän parhaan joukkoon selviytyivät Ranskan ja Italian lisäksi Englanti ja Irlanti. Suomen ja Saksan kanssa taistelevat Ruotsi ja Espanja.

2. Kisapäivä

Suomen joukkue pelasi hienosti toisena päivänä ja sijoittui kahdeksan parhaan joukossa ja pelaa mitaleista kolmen seuraavan päivän aikana. Vaikka kisan karsintavaiheessa pelataan kaksi kierrosta kuusimiehisin joukkuein, oli kilpailu kahdeksan parhaan joukkoon pääsystä äärimmäisen tiukka. Suomen joukkue (+33) sijoittui kahdeksanneksi kun se päihitti Itävallan lyönnillä (+34). Toisaalta Espanja (+32) vastaavasti oli lyönnin Suomen joukkuetta etevämpi. Näin Suomen joukkue pelaa karsintavaiheen voittanutta Ranskaa (+3) vastaan heti huomen aamulla. Tämän kisan voittaja pelaa sijoista 1-4 ja hävinnyt sijoista 5-8.

Kisapäivä sisälsi mielenkiintoisia sattumuksia, mistä kaikkein poikkeuksellisin oli tapaus, kun väylällä 12 Samuli Yliperttulan drive painui vasemmalle metsän uumeniin. Suomen aamupäivän pelaajat olivat ko. väylällä forecaddienä ja yllättäen Samulin pallo pomppasi oksan kautta Pasi Piispan päälakeen, mistä se kimposi n. 20 m keskelle väylää. Samulille tuli korttiin helppo par ja Pasille aikamoinen kuhmu keskelle päälakea. Amatöörejä kun ollaan, Samuli unohti antaa nimmarilla varustetun hanskan Pasille, kuten suuren maailman tyyli on.

Päivän parasta peliä esittivät varmaan kuntoon päässyt Matti Moilanen (-1) ja Samuli Yliperttula (+3). Matti oli henkilökohtaisessa kisassa kakkonen tuloksella (-2).

1. Kisapäivä

Ensimmäinen lyöntipelipäivä sujui vahvasti Englannin komennossa, mikä teki viiden miehen yhteistulokseksi -2. Ranska on kolme lyönti perässä, minkä jälkeen tulee kolme joukkuetta Irlanti, Espanja ja Saksa tuloksella +6. Suomella kisat alkoivat melko lupaavasti ja olemme tasatuloksella +15 Sveitsin kanssa kahdeksas ja yhdeksäs. Harmillisesti Suomen viides mukaan laskettu tulos oli melko heikko (+10), joten huippusijoitus tällä ensimmäisellä kierroksella oli todella lähellä. Kahdeksan parhaan joukkoon pääsy olisi todella tärkeätä, koska silloin olisi mahdollisuus jopa mitaleille. Tänään joukkueen parhaista tuloksista vastasivat Matti Moilanen (-1) ja Kimmo Vihanto (par).

Huomenna pelataan lyöntipelien toinen ja samalla viimeinen kierros, minkä jälkeen jatketaan reikäpeleillä.

Linkki tulosten seurantaan: https://www.ega-golf.ch/livescoring#/competition/4176377/teammatchscores

Jouko Latvakangas