M50 Reikäpelien SM-kisat Nurmijärvellä - ”Mestari parin vuoden takaa otti omansa”

Voittajat

Finnish Senior Tourin viimeinen osakilpailu pelattiin tänä vuonna 12.-14.8.2022 monelle tutuissa maisemissa, kun Nurmijärvi Golf oli lupautunut kisan järjestäjäksi. Kilpailu pelattiin B + A kokoonpanossa, koska B1 on rauhallisempi tee suorittaa aloituslyönnit.

Nurmijärvi Golfin kenttä oli erinomaisessa kunnossa ja varsinkin greenien kuntoa pidettiin kauden parhaana. Siirtosäännölle ei ollut tarvetta.
Kilpailuun ilmoittautui loppujen lopuksi 68 pelaajaa, joten varalle jäi 4 pelaajaa.

Viime hetken peruutuksia on kuluvanakin kesänä ollut melkoinen määrä. Kun peruutus tulee kilpailuaamua edeltävänä iltana, on todella onnenkauppaa löytää korvaava pelaaja lyhyeltä varalistalta. Puhumattakaan siitä, ettei poisjäännistä ilmoiteta ollenkaan. Osallistumissääntöjä lienee syytä tiukentaa ensi vuodeksi.

Order of Merit-listan 32 parasta pelaaja oli sijoitettu ja toiset 32 pelaajaa arvottu pelikaavioon. Aamu- ja iltapäiväkierrosten jälkeen jatkoi lauantain kierroksille 16 pelaajaa. Ilahduttavaa oli, että kokeneimpien pelaajien lisäksi löytyi listalta kahdeksan tänä vuonna FST:llä aloittanutta
”rookieta vuosimallia -72”. Kolme heistä oli sijoitettuja pelaajia.

Mainittakoon, että ensimmäisellä kierroksella putosi viisi sijoitettua pelaajaa. Reikäpeli on peli, jossa sopivalla riskinotolla ja pelistrategialla voi yllättää rankingissa selvästi itseään korkeammalla olevan pelaajan. Kolmeen puttiin ei ole varaa 😉.

Muutama ottelu päivän toisella kierroksella vaati jatkoreikiä ennen kuin voittaja löytyi. Lauantaiksi, toiseksi pelipäiväksi oli luvattu vuoden aikaan nähden poikkeuksellisen lämmintä säätä. Perjantain tavoin shortsit olivat oikea valinta. Osa peleistä ratkesi varsin selkeällä erolla, kun taas muutamat ottelut ratkesivat vasta jatkorei’illä. Ari Vauhkosen ja Jari Vänskän kamppailu ratkesi vasta 22. reiällä Arin eduksi.

Mitalipeleihin sunnuntaiksi selvisivät Mika Piltzin (TaG) ja Kimmo Hyvärisen (GT) ottelusta Mika, Jukka Sutelaisen (KosG) ja Leo Savosen (SGC) ottelusta Leo, Niko Helinin (KyG) ja Ari Vauhkosen (PGC)) ottelusta Niko sekä Jari Puurtisen (MGC) ja Timo Seppälän (KyG) ottelusta Timo.

Finaalipäivänä aamupäivän peleissä ratkottiin ketkä neljän pelaajan joukosta lähtevät jahtaamaan kultaa ja kunniaa ja ketkä lähtevät taistelemaan pronssista. Sakean sumun johdosta jouduttiin lähtöjä lykkäämään noin tunnilla. Päivästä kehkeytyi kuitenkin pilvetön ja lämmin kuten olivat olleet aikaisemmatkin pelipäivät.

Ensimmäisessä välieräottelussa koettiin ehkä pienoinen yllätys, kun Leo Savonen nappasi Mika Piltzin päänahan lukemin 3/2 ja otti toisen finaalipaikan. Toisessa välieräottelussa Niko Helin ja Timo Seppälä etenivät tasapäisesti aina viimeiselle reiälle asti, josta Timo Seppälä eteni finaaliotteluun lukemin 1/0.

Pronssiottelussa Mika ja Niko pelasivat löysin rantein, ilman turhia jännitteitä. Pronssimitali meni Mikalle luvuin 7/6 ja näin Niko sijoittui neljänneksi.

Mestaruusottelussa Leo jatkoi koko kisan ajan esittämäänsä tarkkaa ja vahvaa peliä. Niinpä yhdeksän reiän jälkeen hän oli jo 5 up Timo vastaan. Timon pienestä kiristä huolimatta peli päättyi Leon eduksi luvuin 4/3. Leo Savonen on siis vuoden 2022 M50-sarjan reikäpelien Suomen mestari.

Nurmijärvi Golf on kokenut kisajärjestäjä ja se näkyi kaikessa. Asiat hoituivat tehokkaasti ja ystävällisesti. Iso kiitos kuuluu kaikille järjestelytehtävissä mukana olleille. Suuri kiitos menee myös kenttää hoitaneille henkilöille; greenien kunto oli loistava ja eikä kukaan toivonut niihin lisää nopeutta.

Kausi 2022 on FST:n yksilöpelien osalta ohi. Pelaajamääriä ei ole vielä laskettu mutta kaikki osakilpailut olivat täynnä. Kun kolmeen ensimmäiseen kisaan otettiin 156 pelaajaa, niin pelaajamäärä viimevuotisesta varmaan nousi.

Kiitokset kaikille mukana olleille pelaajille sekä kisoja järjestäneille seuroille.