Suomen naiset Waterloossa - N50 joukkueelle EM-hopeaa

Suomen seniorinaiset nappasi hopeaa

Suomen naiset voittivat EM-hopeaa kuuden vuoden mitalitauon jälkeen Marisa Sgaravatti Trophyssa Belgiassa. Kisakenttänä toimii tänä vuonna 100-vuotta juhliva Royal Waterloo Golf Club Belgiassa.

Suomen joukkueeseen oli valittu Finnish Senior Tourin N50-rankingin parhaat, joiden tasoitus oli valintahetkellä yli 5. 4-päiväisessä kilpailussa pelattiin ensin kaksi henkilökohtaista Scr-lyöntipelikierrosta. Suomalaisnaisista kovimman henkilökohtaisen lyöntipeltuloksen, 74, täräytti Marja Virtanen. Upea tulos oli ensimmäisen kisapäivän paras ja vain kaksi pelaajaa kisassa pystyi parempaan (73 lyöntiä). Lyöntipelikierrosten jälkeen Suomi oli tavoitteiden mukaisesti neljän parhaan joukossa päästen mitalipeleihin.

Mitalien kohtalo, kuten myös muiden sijoitusten, ratkaistiin henkilökohtaisilla reikäpeleillä. Suomea vastaan asettui kivenkova, alkusarjan voittaja Saksa. Suomen naiset kuitenkin osoittivat huikeaa taistelutahtoaan ja Saksan kaatui lukemin 3-2. Suomen pelaajista voittoihin ylsivät Gitta Kauppi, Marja Virtanen ja Hannele Heikura.

Kun Sveitsi voitti omassa välierässään Belgian, asettuivat loppuottelussa vastakkain Suomi ja Sveitsi. Sveitsi osoittautui tällä kertaa Suomea vahvemmaksi tiukassa ottelussa. Tuloksena 1-4 tappio. Gitta Kauppi toi pisteen Suomelle kaatamalla Sveitsin ykköspelaajan. Mitali kuuden vuoden tauon jälkeen kuitenkin maistui joukkueellemme, varsinkin Gitalle, Johannalle ja Hannelelle, joille mitali oli ensimmäinen.

KIsa tiivistettynä kapteenin näkökulmasta: "17 maan Marisa Sgaravatti Trophyssa oli kunnia kipparoida Suomen seniorinaisten joukkuetta. Hieno ja taitava tiimimme pelasi lyöntipelikierrokset erinomaisesti ja vei itsensä mitalipeleihin. Loistosuorituksilla ladyt kaatoivat ensimmäisissä reikäpeleissä alkusarjan ykkösen Saksan. Finaalissa Sveitsi osoittautui tiukassa matsissa lopulta hieman vahvemmaksi ja pokkasi kultamitalit. Sveitsille kultamitali oli vasta ensimmäinen kilpailun 33-vuotisessa historiassa. Parhaat onnittelut saavutuksesta"

Suomen joukkueen kautta aikojen menestynein Marisa Sgaravatti pelaaja on Marja Virtanen, jolla on nyt kaapissaan kolme hopeamitalia vuosilta 2013, 2016 ja 2023. “Kymmenessä vuodessa kisan tason on noussut huikeasti”, kuvasi Marja kokemuksiaan. “Lyöntimäärät painuneet alle 80 lyönnin ja parhaat lähellä par-tuloksia, kun vielä 10 vuotta sitten huideltiin lähempänä 90 lyöntiä”.

Suomen joukkueen ensikertalainen Hannele Heikura pelasi hienon kisaviikon. Maukkaimpana voitto välierässä Saksan ykköspelaajasta. ”Upea ja opettavainen kisakokemus. On ollut kunnia olla osa Suomen N50-maajoukkuetta", summasi Hannele kisaviikkonsa.

Suomen joukkue selvisi mitaleille kuuden vuoden tauon jälkeen. Joukkueessa pelasivat Hannele Heikura, Satu Huotari, Marja Virtanen, Johanna Mustjoki-Purhonen ja Gitta Kauppi. Joukkueen kapteenina toimi Anne Kokko. Aikaisempia mitalivuosia ovat olleet 2013 (hopea, Larvik, Norja), 2016 (hopea, Guadalmina, Espanja) ja 2017 (pronssi, Torino, Italia). Marja Virtasen lisäksi kolmen mitalin saalistajia ovat olleet Pirjo Sipronen ja Anne Kokko.

Masters Team (65+) Championsip -kisaa on pelattu vuodesta 2014. Tänä vuonna olivat tänä ensimmäistä kertaa mukana reikäpelit ratkaistaessa maiden välisiä sijoituksia. Ensin pelattiin 1-päiväinen lyöntipelikisa ja sen jälkeen sijoitusottelut. Suomi päätyi pelaamaan sijoituksista 9-12. Sijoitusotteluissa pelattiin yksi greensome ja kaksi henkilökohtaista reikäpeliä.

Ensimmäisessä ottelussa asettui vastaan Ranska, joka voitti ottelun 2-1. Suomen voiton toi Pirkko Havukainen. Masters teamin hieno kisaviikko päättyi perjantaina otteluun Itävaltaa vastaan, jossa voitto tuli greensomessa kahden muun ottelun päättyessä tappioon. Greensomessa voittoon ylsi pari Erja Saraste & Jaana Ukkola. Suomen sijoitus oli lopulta 12 ja nälkää jäi ensi vuoteen.

Hyvähenkisen ja kovasti tsempanneen joukkueen pelaajista Pirkko Havukainen aloitti kv-golfransa uransa vuonna 2009 juuri Waterloossa, joten nostalgiaa leijui ilmassa. Joukkueen rookie puolestaan oli Jaana Ukkola, joka pelasi ja viihtyi hienosti kansainvälisessä ilmapiirissä, kuin kotonaan. Suomen joukkueessa pelasivat Pirkko Havukainen, Erja Saraste, Erja Helen-Salonen ja Jaana Ukkola, kapteeninaan Seija Lammi.

100 v juhlakenttä Royal Waterloo Golf Clubin The Lion -kenttä osoittautui erinomaiseksi kisakentäksi. Hienokuntoinen, viheriöt ja väylät olivat erinomaisessa kunnossa, karheikot haastavia. Kisajärjestelyt ja olosuhteet olivat erinomaiset ja ilmapiiri ystävällinen. Muistorikas matka mitaleineen suomalaisille. Ensi vuonna kisataan Hollannissa.

Onnittelut vielä kerran Marisa-tiimille upeasta suorituksesta ja koko Suomen joukkueelle hyvästä yhteishengestä ja sisusta läpi kisaviikon. Oli ilo heilutella Suomen lippua korkealla!