Tapahtumarikas kausi M50 Finnish Senior Tourilla

FST

M50 FST:n suosio jatkoi kasvuaan - tällä kaudella yli 800 pelaajaa kuudessa osakilpailussa Nordcenterissä, Linnassa, Kytäjällä, Muuramessa, Aurassa ja  Nurmijärvellä.

Pelikausi nytkähti hieman ontuen liikkeelle varsinkin etelän rannikkokentillä. Talvisäät vaihtelivat vesi- ja räntäsateiden ja pakkaskelien välillä tuhoten alkukeväällä väylien ja viheriöiden normaalit kasvuolosuhteet. Kun vielä huhti- ja toukokuu olivat normaaleja viileämpiä, siirtyi monen kentän avaaminen muutamaa viikkoa myöhemmäksi. 

Tämä kosketti myös perinteistä kauden avausta, Uudenmaan ja Muun Suomen välistä Ryder Cup-ottelua. Aura Golfin sijaan matkustettiin 9.5. Hartola Golfiin, joka ei ollut kärsinyt edellä kuvatuista ongelmista kuten eivät muutkaan keskeisimmän Suomen kentät. Kenttä oli liukkaine greeneineen saatu vuoden aikaan nähden erinomaiseen kuntoon. Muu Suomi kohteli vieraita kovalla kädellä ja voitti ottelun 12,5–5,5. 

Matti Moilanen (Muurame Golf) voitti OnGolf FST1:n ja M50 SM LP:n ja vei ylivoimaisesti nimiinsä M50 Order of Merit- pistetilaston 896 pisteellä.
Toiseksi pistetilastossa sijoittui ikinuori Ari ”Pappa” Vauhkonen (Pickala Golf) keräten 771 pistettä. 
Ensimmäistä kautta Senior Tourilla pelaava Jari Puurtinen (Master Golf) oli kolmas 765,5 pisteellä.
 
Matti Moilasen lisäksi FST:n osakilpailuja voittivat:
- Jani Oivanen (Vuosaaren Golf), OnGolf FST2
- Samuli Yliperttula (Pickala Golf), OnGolf Senioripokaalit
- Kim Wiik (Espoon Golfseura), OnGolf FSO
- Leo Savonen (Sarfvik Golf Club), M50 SM/RP

Vuoden 2021 FST:llä jäi kaikista osakilpailuista varalistalle paljon pelaajia. Tämän vuoksi otettiin vuoden 2022 kolmeen ensimmäiseen kisaan maksimimäärä eli 156 pelaajaa. Nytkin jäi useimmissa kisoissa muutama pelaaja varalistalle paitsi FSO:ssa, jossa ”rannalle” jäi 33 pelaajaa. 

Pelaajien taso nousee vuosi vuodelta. Vuonna 2021 ylin tasoitus, jolla pääsi Aura Golfin FSO:hon oli 4,7. Vuonna 2022 korkein tasoitus, jolla sai pelipaikan kisaan, oli 3,9. 

Vuoden 2021 palautteiden perusteella muutettiin M50 SM LP-valintakriteereitä niin, että kisaan otettiin ensisijaisesti kolmessa ensimmäisessä osakilpailussa pisteitä saaneita pelaajia. Tämän jälkeen tasoituksen mukaan paremmuusjärjestyksessä.
 
ESGAn M55 EM Joukkuekilpailut jäivät Covid-19 takia väliin 2020 ja 2021. Tänä vuonna vihdoinkin päästiin taas pelaamaan elokuun alussa ja paikkana oli Pariisin liepeillä olevan RCF La Boulie Golf Clubin kentät, SCR-joukkue La Vallee-kentällä ja HCP-joukkue La Foret-kentällä. 

Ranskassa kuten muuallakin Keski-Euroopassa viikkojen helteet olivat kuluttaneet vesivarastoja eikä viranomaispäätösten mukaan väyliä saanut kastella. Tämän vuoksi väylät olivat kuivat ja epätasaiset. Greenit olivat hyväkuntoisia, koska niille kasteluvettä riitti. 

Suomi oli kahdessa edellisessä kisassa paras maa HCP-sarjassa eli voittoa lähdettiin taas hakemaan. Tällä kertaa eivät paukut ihan riittäneet vaan Suomi sijoittui kuudenneksi SCR-sarjassa ja seitsemänneksi HCP-sarjassa. 

EGA:n M50 Joukkue EM-kisat pidettiin syyskuun alussa Virossa Estonia Golf and Country Clubilla. Kenttä oli hyvässä kunnossa ja järjestelyt toimivat mainiosti. Viime vuoden kisoissa Slovakiassa päästiin A-lohkoon pelaamaan mitaleista. Se oli myös tavoitteena Virossa. Lyöntipelien jälkeen Suomi oli 10. eli B-lohkossa, jossa pelattiin sijoista 9–16. Reikäpeleissä hävisimme ankaran taistelun jälkeen Islannille, Hollannille ja Norjalle, joten valitettavasti sijoituksemme oli tällä kertaa 16. Sanotaan, että ”lähipeli ratkaisee”. Siitä saimme jälleen kerran hyvän muistutuksen. 
 
Vuoden 2022 henkilökohtaiset- sekä seurajoukkueiden OoM-pistetaulukot löytyvät SGS:n nettisivuilta tästä linkistä.

Kiitokset kaikille M50 FST:llä pelanneille kuluvasta vuodesta, samoin iso kiitos kuuluu seuroille, jotka ovat 
mahdollistaneet Suomen parhaiden senioripelaajien kilpailemisen kentillään.

Samalla haluan kiittää kaikkia pelaajia, seuroja ja yhteistyökumppaneita joiden kanssa olen voinut viimeisen kuuden vuoden ajan olla kehittämässä puitteita suomalaisille seniorigolffareille.

13.9.2022

Kyösti Puustinen
Tourpäällikkö