Suomen Cup-joukkue Euroopan mestaruuteen Tawastilla

Kesäiset kelit toivottivat 22 maata mittelemään voimiaan Hämeenlinnaan Aulanko Golfin (Eversti) ja
Tawast Golfin kentille. Cup-joukkueet (hcp) pelasivat Tawastilla ja Championship-joukkueet (scr) Everstillä.

Cup-joukkueen pelit käynnistyivät vahvasti ja ensimmäisen päivän jälkeen Suomi johti yhdellätoista lyönnillä toisena olevaa UK:n joukkuetta. Joukkueen tulokseen laskettiin neljän parhaan pelaajan tulos. Henkilökohtaisesti parhaan tuloksen teki Seppo Pakola, joka pelasi tasaisen varmasti tehden kahdeksantoista paria ja nettotuloksella 67 johti yksilökisaa viidellä lyönnillä.

Championship-joukkue aloitti hieman tahmeasti ja oli vasta yhdestoista ensimmäisen päivän jälkeen neljätoista lyöntiä pronssimitalista. Juha Selin oli suomalaisista paras tuloksella 76, seuraavana Jaakko Malinen tuloksella 78.
Monivuotisen maajoukkueratsun Ari Vauhkosen peli ei käynnistynyt toivotulla tavalla. Hän joutui mm. käyttämään yhdeksän lyöntiä neljännellä väylällä neljän bunkkerilyönnin siivittämänä.

UK:n joukkueesta viisi oli ensimmäisen päivän jälkeen kymmenen kärkiryhmässä eli vain ihme saattoi estää mestaruuden luisumista jollekin muulle maalle.

Toisena päivän Suomen Cup-joukkue jatkoi mahtavaa peliään ja päivän jälkeen oli Suomella kymmenen lyönnin etumatka seuraavaan maahan (UK). Joukkue pelasi varsin tasaisesti: Seppo Pakolan nettotulos 70 ja Risto Hotin 71 olivat päivän parhaat suomalaistulokset. Pakola piti edelleen kärkipaikkaa henkilökohtaisessa kilpailussa. Asetelmat olivat erinomaiset viimeistä päivää ajatellen.

Championship-joukkue oli toisena päivänä kuin uudesti syntynyt ja pelasi kaksikymmentä lyöntiä paremmin kuin ensimmäisenä päivänä. Juha Selin jatkoi kärkenä 73 lyönnillä, Ari Vauhkonen palasi omalle tasolleen 74 lyönnillä. Kun vielä Jaakko Malinen pelasi tuloksen 75 ja Kari Lindström 77 olikin Suomi noussut jo viidenneksi ollen vain yhdeksän lyöntiä perässä kolmannesta sijasta (Ruotsi). Viimeiseen päivään lähdettiin siis mitalin kiilto silmäkulmassa myös tässä sarjassa.

Kolmantena päivänä Championship-joukkue jatkoi vimmatusti mitalin metsästystä. Valitettavasti kiri ei aivan riittänyt ja Suomi jäi viidenneksi neljä lyöntiä pronssista. Ari jatkoi vahvaa peliään pelaten 71 lyöntiä eli yhden lyönnin alle par-tuloksen. Juha Selinin 76, Juha Koposen 78 ja Peter Kasken 80 olivat muut päivän joukkuetulokseen lasketut lyöntimäärät. Suomalaisista yksilökisan parhaan kokonaistuloksen teki Juha Selin (225 lyöntiä) jääden vain kolme lyöntiä mitalista. UK voitti murskaavasti joukkuekilpailun jättäen Italian hopealle 38 lyönnin erolla. 1) UK, 874 lyöntiä, 2) Italia, 912, 3) Ranska, 918, 4) Ruotsi, 920 ja 5) Suomi, 922.

Cup-joukkue lähti viimeiseen päivään kullan kiilto silmissä. Kova tuuli ja muutama sadekuuro antoivat oman mausteensa kolmannelle kisapäivälle. Suomi kesti hienosti paineet ja vain UK pelasi kolme lyöntiä paremman päivätuloksen. Tämä tarkoitti sitä, että Suomi voitti Euroopan mestaruuden seitsemän lyönnin marginaalilla. Edellisestä Torinossa saavutetusta mestaruudesta olikin kulunut jo 22 vuotta. Seppo Pakola ei täysin pysynyt takaa-ajajien vauhdissa vaan jäi harmittavasti kaksi lyöntiä mitalista. 1) Suomi, 865 lyöntiä, 2) UK, 872, 3) Portugal, 878, 4) Italia, 895 ja 5) Espanja, 904.

Osallistujilta saadun palautteen mukaan kilpailut onnistuivat erinomaisesti, joten kolmen vuoden projektiin osallistuneet voivat olla tyytyväisiä lopputulokseen. Golfboxilla tehokkaasti hoidettu tulospalvelu ja hotellien tyylikkäät näytöt herättivät myös runsaasti mielenkiintoa.

Kyösti Puustinen, joukkueiden kapteeni