Taas golfkultaa ja -pronssia Suomelle

Järjestyksessään 38. ESGA M55 Joukkue EM-kisat pidettiin Walesissa Celtic Manor Resortin kentillä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Suomesta matkaan lähti kaksi joukkuetta, scratch- ja hcp-joukkueet. Joukkueiden peliareenoina oli kaksi eri kenttää.
Scratch-joukkue pelasi vuoden 2010 Ryder Cup kenttää "Twenty Ten" ja hcp-joukkue Roman Road kenttää.
Vuonna 2018 Hämeenlinnassa Suomi nappasi kultaa hcp-sarjassa ja oli viides scratch-sarjassa. Tämä oli tietenkin kaikilla tiedossa ja tavoitteena uusia viime vuoden mestaruus ja vähintäänkin parantaa sijoitusta tasoituksettomassa sarjassa.

Molemmat kentät olivat moitteettomassa kunnossa ja haastetta löytyi riittävästi. Roman Road -kentällä ei juuri tasaisia lyöntipaikkoja löytynyt vaan mäkilähtö oli tyypillisin jatkolyöntialusta. Ryder Cup kenttää "Twenty Ten" taas monet kokeneet maajoukkueratsut pitävät rehtinä mutta vaativana ja yhtenä upeimmista koskaan pelaamistaan kentistä. Pituutta kentällä on runsaat 6500 jaardia, mutta varsinkin neljä viimeistä reikää korkeuseroineen ovat haastavia eikä par tulos ole näillä väylillä pettymys.

I pelipäivä

Ensimmäinen päivä sujui Suomelta erinomaisesti: Cup-joukkue (hcp) piti kärkipaikkaa yhdessä Espanjan kanssa tuloksella 285 lyöntiä, kolmantena oli Puolan joukkue kolme lyöntiä perässä. Suomen joukkueen parhaan nettotuloksen, 69 lyöntiä, teki Jaakko Malinen.
Championship-sarjassa (scratch) kärkipaikkaa piti viime vuoden voittaja Englanti huikealla lyöntituloksella 302, toisena oli Espanja lyöntituloksella 308 ja Suomi kolmantena, 316. "Twenty Ten" -kenttä oli todella maineensa veroinen ja vaativa. Suomen joukkueen parhaat tulokset 78 lyöntiä tekivät Ari Vauhkonen ja Peter Kaske.
Molemmissa joukkueissa otettiin huomioon neljä parasta lyöntitulosta.

II pelipäivä

Toinen kisapäivä, kuten ensimmäinenkin, saatiin pelata ihanteellisessa pelikelissä. HCP-sarjassa Italia siirtyi kahden lyönnin johtoon pelattuaan toisena päivän 9 lyöntiä paremmin kuin ensimmäisenä päivänä. Suomen joukkue pelasi tasaisesti ja pysyi kakkospaikalla. Kolmantena viiden lyönnin päässä Suomesta oli Itävalta. Nyt jo ehkä mielessä käväisi, jotta Suomella on hyvät mahdollisuudet uusia vuoden 2018 mestaruus?
SCR-joukkue paransi tulostaan viidellä lyönnillä ja piti vahvasti kiinni kolmannesta sijasta. Espanja oli toisella sijalla 10 lyönnin päässä ja tavoitettavissa, mutta Englannin ykköspaikka oli jo miltei kirkossa kuulutettu. .

III pelipäivä

Kolmas ja ratkaiseva kisapäivä pelattiin käänteisessä järjestyksessä, kuitenkin niin, että joukkueet, joilla ei enää ollut mahdollisuuksia edes pistesijoille lähtivät viimeisimpinä iltapäivällä.
Sijoilla 1-3 olleet joukkueet aloittivat pelinsä puolilta päivin ja jokaisessa lähdössä oli edustaja kustakin maasta.
HCP-sarjassa Suomen kanssa pelasivat Italian ja Itävallan edustajat ja SCR-sarjassa kisasivat UK:n, Espanjan ja Suomen pelaajat.

HCP-sarjan viimeiseen kisapäivään lähdettiin Italian kahden lyönnin johtoasemista. Suomen joukkueen tasainen peli oli liikaa italialaisille ja niinpä nousimme loppusuoralla Italian ohi ja uusimme viime vuotisen Euroopan Mestaruutemme M55 –sarjassa. ONNITTELUT! Seppo Hujasen nettotulos 67 oli yksi päivän parhaista ja tietenkin merkittävä apu voittoputkeen.

SCR-joukkueen kolmas päivä ei sujunut aivan edellisten päivien malliin mutta kuitenkin riittävän hyvin, jotta kolmas sija säilyi. Espanja sijoittui toiseksi 10 lyöntiä pienemmällä kokonaistuloksella ja ylivoimainen voittaja vuoden 2018 tapaan oli UK. Suomelle siis podium-paikka muutaman laihemman vuoden jälkeen. HYVÄ SUOMI!
Kuvaavaa UK:n ylivoimalle oli se, että kolme parasta henkilökohtaista kokonaistulosta meni voittajamaalle. Jukka Lehtonen parhaana Suomen joukkueen pelaajana oli listalla kahdeksantena.

Kisajärjestelyt toimivat juoheasti. Suomi sai edelleen paljon kehuja vuoden 2018 järjestelyistä. Tulospalvelu Walesissa ei kuitenkaan ollut Hämeenlinnan tasoa. Lopputuloksia saimme odotella pitkään, eikä edes viimeisen päivän väliaikatuloksia 9 reiän jälkeen julkaistu tulostaululla.